Nobelprijs Vrede naar Europese Unie

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Europese Unie. Dat heeft het Nobelcomité in Oslo vrijdag bekendgemaakt. De unie krijgt de prijs voor zijn inspanningen voor bijdrage van zes decennia van vrede, verzoening, democratie en mensenrechten in Europa

Het is de enige prijsuitreiking die niet in Stockholm plaatsvindt, maar in het stadhuis van de Noorse hoofdstad Oslo. De winnaar ontvangt in december een medaille en een bedrag van ongeveer 930.000 euro.

De Nobelprijs voor de Vrede ging vorig jaar naar twee Liberiaanse vrouwen en een vrouw uit Jemen die strijden voor de rechten van de vrouw. Het Nobelcomité in Oslo eerde de Liberiaanse presidente Ellen Johnson-Sirleaf, haar landgenote Leymah Roberta Gbowee en de Jemenitische Tawakkul Karman voor hun „geweldloze strijd voor de veiligheid van vrouwen en voor het recht van vrouwen om volledig deel te nemen aan vredesopbouw”. Het was de tweede keer dat het comité in Oslo drie mensen tegelijk onderscheidde.

Dit jaar waren er 231 nominaties voor de Nobelprijs voor de Vrede. Het hoofd van het Instituut Nobel, Geir Lundestad, maakte dit in februari bekend. Onder de kanshebbers waren 188 personen en 43 organisaties, onder wie de voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl en de Amerikaanse ex-president Bill Clinton.

Reacties

Populaire posts van deze blog

En hier is het filmpje van de kasteel poeper Els Uytterhoeven.

Video: Weer een Belgische politica betrapt op buitenseks. Met een ander dan haar man!